Anlita hantverkare

 
När du ska bygga om eller renovera hemma kan du behöva anlita en hantverkare till hjälp. Det finns gott om hantverkare – både bra och dåliga. Därför är det viktigt begära in referenser om den hantverkare du funderar på att anlita. Du ska aldrig betala för något i förskott eller för något som inte är fackmässigt gjort.

 

En hantverkare hittar du till exempel på Gula sidorna i telefonkatalogen, på Internet eller genom vänner och bekanta. Det sistnämnda är kanske det bästa sättet. De kan rekommendera hantverkare som de är nöjda med.

 

Ta in anbud från flera olika hantverkare innan du bestämmer dig för vilken du ska anlita. Låt inte alltid priset styra, det viktigaste är att du hittar en noggrann och erfaren hantverkare som kan motsvara dina förväntningar.

 

Be hantverkaren om referenser till ett par av hans tidigare kunder. Ta kontakt med referenspersonerna och be att få komma hem till dem och titta på det arbete som hantverkaren gjort. Det är ett bra tillfälle att se vad du tycker om hantverkarens arbete, samtidigt som du har chansen att fråga referenspersonerna om de är nöjda.

Frågor till referenspersonerna:

När du anlitar en hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst

utförd så har du ett lagstadgat konsumentskydd genom konsumenttjänstlagen.

Ett skriftligt avtal förhindrar missförstånd och det blir lättare för dig

att få rätt om du är missnöjd och gör en reklamation.

 

Viktigt med F-Skatt

 

Kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel. Det kan stå i avtalet

eller på fakturan. I annat fall tar du en kopia på hantverkarens F-skattsedel.

 

Det viktiga är att du har någon skriftlig uppgift från honom eller henne

om F-skattsedel. Har inte hantverkaren F-skattsedel, utan A-skattsedel, betraktas du normalt som arbetsgivare. Det innebär att du är skyldig att dra av skatt och betala arbetsgivaravgift och försäkringar.
Genom ett samtal till Kronofogden kan du kolla så att hantverkaren inte har obetalade skulder registrerade. Risken kan annars vara att hantverkaren går i konkurs innan arbetet hos dig är klart eller inom din reklamationstid. På ett arbete på din fastighet ger konsumenttjänstlagen dig rätt att klaga på arbetet i upp till tio år, men har hantverkaren hunnit gå i konkurs är den rätten inte så mycket värd.

 

Du kan också kontrollera  vilken skattsedel hantverkaren har och om han eller hon har skulder, genom att fylla i och skicka in blanketten Begäran/Svar Offentliga uppgifter. Du kan ladda ner blanketten på Skatteverkets webbplats.

 

Branschoranisationer för hantverkare

 

Om hantverkaren är ansluten till en branschorganisation, kan det betyda att han eller hon måste följa vissa etiska regler eller att organisationen garanterar konsumenten att problem ska lösas om de uppstår. Fråga hantverkaren om han eller hon tillhör någon organisation. Ett besök på deras webbplats kan berätta vad medlemskapet i just den organisationen innebär.

 

Betala aldrig i förskott

 

Du ska bara betala för ett bra utfört arbete. Du har rätt att hålla inne så mycket pengar som det kostar att åtgärda felen. Summan måste vara rimlig i förhållande till felets karaktär.

 

Skriv avtal

 

När du har hittat en hantverkare och ni har kommit överens om vad du ska ha utfört och på vilket sätt är det dags att skriva ett avtal. I avtalet skriver ni ner vad ni har kommit överens om ska utföras, till vilket pris och så vidare. Hantverkarformulär 09 är ett sådant avtal som du kan använda. Det finns att ladda ner här till höger på sidan.

 

Avtal och kontrakt för renovering och byggen

 

När du anlitar en hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst utförd så har du ett lagstadgat konsumentskydd genom konsumenttjänstlagen. Ett skriftligt avtal förhindrar missförstånd och det blir lättare för dig att få rätt om du är missnöjd och gör en reklamation. 

 

Hantverkarformuläret 09 - standardkontrakt för reparation och ombyggnad

 

Avtalet mellan dig och hantverkaren bör vara skriftligt och baserat på ett bra standardformulär. Hantverkarformuläret 09 är ett sådant.

Blanketten är avsedd för anbud och avtal som gäller bland annat reparations- och ombyggnadsarbeten där en enskild konsument är beställare.
Formuläret bygger på en överenskommelse mellan Konsumentverket, Sveriges Byggindustrier och Villaägarnas Riksförbund. 

 

Nybygge och tillbygge

 

För husbyggen och tillbyggnadsarbeten finns standardvillkor i branschöverenskommelsen ABS 09.

ABS 09 omfattar två standardkontrakt. Ett för när du bygger eller bygger till hus, Entreprenadkontrakt, och ett för ändringar och tilläggsarbeten som heter Ändringar och tilläggsarbeten.

ABS 09 är en överenskommelse mellan bland andra Konsumentverket och byggbranschen och innehåller regler som ger dig som konsument ett starkare skydd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips för dig som ska anlita hantverkare

 

Checklista - Anlita hantverkare

 

Tips till dig som är hantverkare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.byggfragor.com © 2012   info@byggfragor.com

 

 

Frågor till referenspersonerna:Frågor till referenspersonerna:

  • Blev slutresultatet som planerat?
  • Höll tidplanen?
  • Blev det några kostnader som inte var inräknade i budgeten?
  • Var hantverkaren noggrann?
  • Fungerade personkemin